Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Det rena hjärtat

Kategori: Kristen tro

Jag har ju tagit för vana att publicera mina predikoutkast här. Men idag har du, min kära läsare, faktiskt ett val du kan göra. Antingen kan du lyssna på predikan eller läsa utkastet. Jag rekommenderar att läsa utkastet. 'nuff said.

 

”Saliga de renhjärtade, de skall se Gud.” (Matt 5:8)

 

Hur får man ett rent hjärta? Det är dagens fråga. Vid första anblicken kan det te sig som en ganska ointressant fråga. För jag tror, men jag kanske har fel, att det inte är något som de flesta går omkring och tänker på: ”Jag undrar hur jag ska få ett rent hjärta idag?” I mina öron låter det nästan lite medeltida, något som riddare frågade sig långt tillbaka. Men det är just det vi kommer att tala om idag.

 

För många år sedan deltog gruppen Friends i Melodifestivalen. Deras refräng lät ungefär så här: ”Lyssna till ditt hjärta som vet vad du känner, det finns ingen annan än du som bestämmer.”

Det jag tycker att sången fångar på ett bra sätt är vad vi tänker på när vi hör ordet hjärta (om du inte jobbar inom vården, då kanske du tänker på en muskel som pumpar blod): hjärtat är något som handlar om känslor, vad vi känner. Våra känslor är i sin tur det som ska styra vilka val vi gör i livet. Hur många har inte hört: ”Gör det som känns rätt för dig, så kommer det att gå bra.” Hjärtat är liksom en plats av vackra, osmutsiga, sanna känslor som alltid kommer att leda oss rätt. Hjärtat är redan rent. Det är hjärnan och dess planerande som ställer till besvär och får oss att välja fel. Det är en klassisk sak i romantiska komedier; ska den komiske huvudpersonen välja den person som hon känner rena, oförstörda känslor för eller ska hon välja den som är mest praktiskt lämplig, kanske den med pengar? Hjärna eller hjärta? Om detta stämmer behöver vi inte ett rent hjärta. Det är redan rent, det gäller bara att lyssna på vad hjärtat säger. Om vi för över det till den versen vi inledde med att läsa skulle det betyda att alla kan se Gud om de bara söker tillräckligt djupt inom sig själva.

 

Men i Bibelns underliga värld har hjärtat inte så mycket att göra med känslor som med själva centrumet av en person. Det är det stället där man planerar och bestämmer sin livsväg (ex Jer 18:11-12, Jer 17:9-11). Ska du välja att samla på dig rikedomar i denna värld? Ska du följa Herren eller dina egna planer? Det har att göra med din grundinställning i livet. Det är inte ett oförstörd plats i ditt inre som du ska lyssna till, det är en formbar klump som Gud och du kan dreja om tillsammans. Om Gud inte drejar om det leder det fel. Det är inte en perfekt kompass. Men om Guds får sticka ner sina händer i ditt trolldegshjärta kan du börja lyssna på det. Då börjar det peka norrut.

Mer än allt annat – vakta ditt hjärta, ty hjärtat styr ditt liv.” (Ords 4:23). Det finns en sorts dubbelhet, Gud arbetar med våra hjärtan genom oss. Vi får arbeta med honom i det att vi vaktar våra hjärtan och var vi lägger det någonstans.

 

Vad innebär det då att ha ett rent hjärta? Vi har sett att hjärtat verkar ha med vilja och vilken livsväg vi väljer att ha. Så vad är då ett rent hjärta, vad ska liksom vara vårt hjärtas väg? Jag tänker att det har att göra med det här: ”...älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och hela din själ och med hela ditt förstånd...och din nästa som dig själv” (Matt 22:35-39). Nyckelordet är helt. Den danske filosofen Søren Kirkegaard skrev en liten bok som på engelska heter: ”Purity of heart is to will one thing”. Hjärtats renhet är att vilja en enda sak. För oss innebär det att ha ett hjärta som är helt inriktat på att älska Gud samt våra vänner och fiender. Att bara vilja detta är att få ett rent hjärta.

 

Att ha ett rent hjärta är alltså att ha ett helgjutet hjärta. Ett hjärta som vill en enda sak. Och vår vers lär oss att sådana människor ska få se Gud (Matt 5:8).

 

Men, och här kommer ett stort men, vi lever i en tid som gör det svårt att fokusera på en enda sak. Det finns många saker som drar oss i olika riktningar och som gör det svårt att älska Gud över allt annat och sin nästa som sig själv. Det är liksom som att vårt hjärta, vår vilja och livsinriktning, dras åt många olika håll. På Facebook, Instagram och på många andra ställen finns ändlösa distraktioner som gör att vi har svårt att fokusera på en sak. Jobb och studier tuffar på i allt annat än maklig takt hos många. Politiker smörjer munlädret försöker att övertyga dig om att just de har idéerna som ska göra dig och resten av samhället lycklig. Reklam ropar om det goda livet och vad du bör rikta in dig på: plastpool, grill, entrecote, semester, strand, bil, Dressman, Gina Tricot, Pensionsparning, hundförsäkring, unna dig själv lite lyx. Allt detta bidrar till en ganska splittrad upplevelse av livet. Vårt hjärta blir splittrat av allt och alla som vill ha vår uppmärksamhet, av allt vi ska intressera oss av och allt vi ska önska. Evangeliets varning är kärv: ”Var på er vakt så att era sinnen inte fördunklas av omåttlighet och dryckenskap och livets bekymmer.” (Luk 21:34).

 

Lyssna på ditt hjärta som vet vad du känner...” Nej, jag vet inte vad mitt hjärta känner. Det dras i alla möjliga riktningar. Den vill lite allt möjligt. Det är bedövat av intryck och känner inget. Och det det borde vilja, vill det inte.

 

Det finns en risk att tappa bort sig själv. Att vi placerar vårt hjärta på fel ställe (Matt 6:19-21). ”Där din skatt är, där kommer också din hjärta att vara.” Det kanske är så att vi älskar Herren, men vi älskar annat också. Vi kanske vill tjäna honom, men vi vill tjäna oss själva också. Kanske problemet inte är så mycket att hjärtat helt och hållet är på fel ställe som att det är utspritt på många olika platser. Att det är splittrat. Hjärtats renhet är att vilja en enda sak. Vägen till att få ett helt och rent hjärta är att placera sin skatt i himlen och lära sig att vilja en enda sak. Att vilja älska Gud och följa Jesus Kristus hans Son som har uppenbarat honom för oss.

 

Ett orent hjärta är ett splittrat hjärta. Ett hjärta som både vill tjäna Gud och Mammon. Ett hjärta som både vill tjäna andra men framför allt sig själv. Rent guld är guld rakt igenom. Orent är uppblandat med andra metaller. Den som vill se Gud, ska alltså vara helgjuten i sin lojalitet mot Gud och medmänniskor. Det verkar liksom som om vårt splittrade hjärta gör det svårt för oss att se Gud. Som om synen liksom blir hämmad av att hjärtat inte fungerar särskilt bra. Kanske skulle vi upptäcka mer av Gud i vår vardag om våra hjärtan var mer rena.

 

Varför vill Gud att vi ska ha sådana rena hjärtan? Varför vill han att våra liv ska vara så helgjutet lojala mot honom och de runt omkring oss. Helgjutna i kärlek. Svaret är enkelt. Det är därför att Gud är på det sättet. Gud är generös mot alla i hela världen (Matt 5:43-48). Fullkomlig handlar här om det här hela livet, att vilja en sak: det som är bra för både vänner och fiender. Inte om att tänkt varje tanke rätt. Poängen är att vi ska vara lika helgjutna i vår kärlek som Gud. Vi ska älska Gud lika passionerat som Gud älskar världen (John 3:16-17). Det är ett rent hjärta.

 

Men vad innebär det att Gud har ett sådant helgjutet, rent hjärta? Att han ger till de som inte förtjänat det. Att han väljer att komma in i denna världen som en nyfödd baby, skrikande och gråtande? Att han väljer att vandra den långa vägen till Golgata för att sona hela världens synder? Att han väljer korset? Vad innebär det att Gud har ett sådant helgjutet hjärta? 2 Tim 2:13. Det innebär att även om vi är trolösa, om vårt hjärta dras i alla möjliga riktningar. Till höger och vänster, upp och ner. Även när det är så förblir Gud trofast mot oss. För Gud har visat oss det ursprungliga rena hjärtat när han blev människa i Jesus Kristus. Det hjärtat i vilket inget mörker finns. Han kan inte förneka sig själv. Han är trofastheten, godheten och allt vackert. Hos honom finns det sanna, rena hjärtat som älskar både vänner och fiender och som vill allas frälsning. Även när vårt hjärta vacklar och vår vilja är delad är hans hjärta och vilja intakt och vill vårt goda.

 

I det kapellet där jag växte upp stod det på väggen ”Se på Jesus” och det vill jag uppmuntra er att göra. Det är vägen till det rena hjärta. Se på Jesus, lägg hela er skatt hos Jesus. Sätt allt ert hopp till Jesus. Det är vägen till att vårt splittrade hjärta, vår vilja som stretar i alla möjliga riktningar ska bli helat. Att vi ska börja vilja en enda sak. Att älska Gud och vår nästa. Jag tror faktiskt att vi på riktigt kan få renare hjärtan, att vi blir mer helgjutna, när vi fokuserar på Jesus redan här och nu. Då kanske vi också kommer att kunna se Gud allt mer i vår vardag, allt mer i vårt liv. Men även när vi är trolösa är han trofast! Han som inte drog sig för att tvätta Judas fötter. Han drar sig inte för att tvätta våra fötter, även när vi förråder honom.

 

Jag vill avsluta med ett ord från 1 John 3:2-3. Vi kan redan här och nu se Gud när vårt hjärta blir renare. Men en dag kommer Jesus tillbaka och då ska vi få ett fullkomligt rent hjärta. Det verkar som om Johannes beskriver någon form utav förvandling. Då, när han kommer, ska vi bli lika Jesus, när vi ser honom. Att se Jesus innebär en sorts förvandling. När vi tar in honom genom vårt öga blir vi lika honom. När vi ser honom, som han är, i all sin sårmärkta skönhet, fylls vi av en odelad kärlek till Gud och en odelad kärlek till dem han gav sitt liv för. Att se Jesus är att bli som honom. Johannes uppmanar oss därför att fortsätta rena oss, att fortsätta sätta vårt hopp till Jesus för att vi redan här och nu ska få ett renare hjärta. Ett rent hjärta som kan se Gud överallt och överallt vill sprida Guds kärlek. Saliga är ni i Sala om detta blir en sanning i ert liv.

 

 

 

 

 

 

KOMMENTARER:

  • Pernilla säger:
    2014-07-12 | 22:17:12

    Superbra! Gillade att du sjöng lite också det blev ett roligt avbrott.

    Svar: Haha, så du lyssnade? Rackarns!
    Anton Karl David Johnsson

Kommentera inlägget här: