Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

"Båts" - den mongoliska palten

Kategori: Mongoliet

Idag ångkokade jag Mongoliets nationalrätt "båts". Det är en degklump som inom sig döljer någon form utav kött, kan kanske jämföras med palt fast inte lika gott.  Månnyåret (tsaarang tsaar) har nyss firats och då kan man tänka sig att mongolerna lagar till någonting smaskigt och säsongsbetonat, men nej. Istället gör de jättemånga "båts", som de nästan äter jämt. Sen hälsar man på hos varandra och äter jättemånga "båts" hos varje familj. Tsaaarang tsar infaller när den loklale laman/astrologen bestämmer att den ska inträffa, någon gång i februari brukar det bli.   Att lära sig mongoliska genom mongoliska

Kategori: Mongoliet

De senaste två dagarna har vi haft en lärare i vår "nöd-mongoliska" som talar väldigt lite engelska, ofast så förklarar hon på mongoliska. Det är ganska speciellt, men går förvånantsvärt bra. Vi har det väldigt roligt på  våra lektioner, idag försökte Björn gifta bort mig med lärarens dotter med en blandning av våran knapphändiga mongoliska och engelska. 

Andra aktiviteter är att vi var på husgrupps möte igår och att vi blivit guidade runt JCS lokaler.

Björn med lärare

Mongoliska - det svider på tungan

Kategori: Mongoliet

Första dagen i skolan, där vi, många gånger upprepade mongoliska fraser och det krylliska alfabetet.
Smakprov:
"Säng ban-oo?" =Hur mår du?= Hälsningsfras
"Säng"= Bra= förväntad svarsfras.

"Sony oouä? (typ)"= What's the news?
"Taivan daa"= Livet är fridfullt= obligatorisk svarsfras.

Familjen Mills lämmnade oss idag, vilket betyder att vi är ensamma med en hund som hellre kissar på golvet en följer med oss ut. Men det ska nog lösa sig. Kanske. Ute på stan hade vi tillfället att testa våra hälsningsfraser, de flesta blev mycket glada över att vi försökte hanka oss fram på deras språk, särskilt ett gäng människor som firade månnyåret i fina traditionella kläder på torget. De blev så glada att vi fick ta ett kort med dem.

Här i mongoliet kan man köpa filmen "Avatar" för 5600:- (vilket innebär ungefär 30 kr.) Ungefär 100% av alla filmer som säljs i Mongoliet är piratkopierade och de säljs helt öppet i alla affärer. En annan egenhet med affärerna är att det i en liten affärslokal så kan det rymmas upp till 10 olika affärsverksamheter, det är lite mysigt på något sätt. Mindre mysigt är att 52% av den vuxna befolkningen missbrukar alkohol, något som märks lite nu och då.

Björn med vänner

Bajirte!