Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Augustinius säger:

Kategori: Allmänt

"Hope has two beautiful daughters. Their names are anger and courage; anger at the way things are, and courage to see that they do not remain the way they are."


Närodlat

Kategori: Allmänt

Hej!
I vår tid slösas det mycket på mat, människor svälter och vi äter oss själva till döds. En tredje del av all mat i butikerna slängs bort.
Jag tror att vi värderar maten så lågt pga av att vi har kopplats bort från produktionen av den. Maten är inte värdefull för oss för vi har ingen del i den. Vår mat spottas i rasande takt ut från anonyma fabriker långt bort från oss. Den är alltid tillgänglig, bananer kan köpas mitt i vargavintern. Därför är den inte heller värdefull för oss.

Jag försöker odla fram ett annat förhållningssätt till maten för egen del. Jag gör det genom att jag har börjat "göra" min egen mat i högre grad än vad jag gjort tidigare. Jag försöker vara med i hela processen i matlagningen. Jag bakar mitt eget bröd, odlar min egen potatis i en kruka, och gör min egna äppelmos. Det gör att jag är mer tacksam för den maten jag har, och köper för att jag vet att den kostar något. Den kostar möda.


Potatis från kruka, äppelmos gjord på äpplen jag fick från en kvinna i kyrkan, drycken är också den gjord på samma äpplen. Köttfärssåsen har jag dock ingen del i, men den var god ändå.

Tack gode Gud för maten! Amen!

Helande och funktionshinder

Kategori: Kristen tro

Jag har funderat lite grann, inte särskilt mycket alls faktiskt, på hur kyrkan ska förstå relationen mellan helande och funktionshinder. Är funktionshinder alltid något av ondo som ska helas eller kan det faktiskt vara viktigt att det finns människor som är annorlunda i vår gemenskap som kan hjälpa oss att se saker på ett annat sätt?
Utan att vilja negligera vikten av helande, för de som vill ha det, så skulle jag ändå säga att de verkligen behövs. Människor med psykiska funktionshinder kan t ex lära oss att känna Gud inte bara handlar om att intellektuellt tänka rätt om Gud, utan att umgås med Gud trots att man inte förstår allt.

Nå ,det finns en teologiprofessor som heter Swinton som kan tala om det här mycket bättre än jag (och från vilken jag snott tanken ovan ifrån). Därför ska ni få chansen att lyssna till honom, där han talar vid en sommarandakt. Hoppa gärna fram till själva samtalet, så kommer ni förstå vad jag menar.

Klicka här: