Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Xander som ikon - Buffy the Vampire Slayer s. 6

Kategori: Kristen tro, Tankar

De flesta andra människor brukar gå vidare och titta på andra serier, men jag förblir den samme. Jag gick i sjuan första gången jag såg Buffy the Vampire Slayer (1997-2003) (eller Buffy och Vampyrerna som den heter på svenska) och sedan dess har jag varit ett fan av serien. Medan andra hittar nya serier förblir jag den samme.

 
 
Mitt ärende idag är att skriva lite om säsong sex och lite hur man kan läsa den kristet. På ett sätt som jag är ganska säker på att seriens skapare Joss Whedon inte förutsett. Till min hjälp kommer jag att ta teologen Stanley Hauerwas.
 
Säsong sex börjar med att Buffy återkallas från de döda av sina vänner, hon offrade sitt liv i förra säsongen för att rädda världen (bara det är en kristen tematik), och får det nu tillbaka. Stora delar av säsongen handlar om Buffys kamp att återanpassa sig till vår värld efter att ha blivit tagen från himlen. En annan viktig tematik är att Willow, Buffys vän, har börjat missbruka magi med vilket hon tar sig allt större friheter.
 
"The hardest thing in this world is to live in it." så uttrycker sig Buffys syster Dawn, och det är ett genomgående tema i säsongen: livets tragik och hur svårt det är att leva i världen, där inget går som förutsett. Buffy återkallas till livet eftersom hennes vänner känner att det känns orättvist att hon skulle behöva dö. Vilket för Buffy är en tragedi. Xander, den tredje delen av den ursprungliga trion tillsammans med Buffy och Willow, lämnar sin flickvän Anya vid altaret med tragiska konsekvenser samt mycket mer i denna sorgliga säsong.
 
Det traditionella sättet att lösa konflikter i serien har varit genom styrka. Buffys kamp har alltid varit att genom sin styrka och intellekt förmå historien att sluta på rätt sätt. Att förhindra att världen går under. Men här märks styrkans begränsingar. Willows flickvän Tara blir skjuten vilket leder Willow in i djup sorg och hämndlystnad. Hennes magimissbruk tar oerhörda och mörka propotioner och ingen kan stoppa henne. 
 
Teologen Stanley Hauerwas är pacifist och anklagas därför ständigt för att vara oansvarig. Vad skulle hända om alla resonerad som honom? Då skulle ju ondskan få regera fritt. Hauerwas svar är förtröstan på Gud och att det inte är vårt ansvar att förmå historien att sluta på rätt sätt. Det är Guds. Vårt ansvar är att visa på det liv som Jesus levde: självutgivande, fredligt, i kyrkans liv och hoppas på att Gud kan använda det till något gott.
 
Tillbaka till Buffy. Gänget, minus den mörka Willow som söker efter hämnd, diskuterar Warren, som dödade Tara (Willows flickvän). Vad ska de göra. Buffy menar att de inte kan döda Warren.
 
Buffy: We can't control the universe, if we were supposed to the magic wouldn't have changed Willow the way it does... There are limits to what we can do. There should be. Willow doesn't want to believe that. And now she's messing with forces that wanna hurt her. All of us. 
 
Det finns gränser för vad vi kan göra som skapelser, gränser för vad vi kan göra som kristna. Vi kan inte förmå historien att sluta på rätt sätt. Det kan bara Gud. Hämnd är att ta sig felaktiga friheter. Istället bör vi, ytterst sätt, våga lita på att någon förmår att vända all världens tragik. Någon som kan förmå historien att sluta på rätt sätt.
 
Willow förtärs av sin magiska makt. Hon blir så berusad av mörker att hon bestämmer sig för att förstöra världen. Historien verkar sluta på fel sätt. Buffy kan inte stoppa henne. All hennes styrka förmår ingenting. 
 
Xander är den karaktär i serien som är sämst. Han har inga krafter, han är inte speciellt smart. Han är ganska hjälplös. Men i slutet av säsong sex blir han en ikon av Kristus. När Willow, som är helt förtärd av mörkret ska förstöra världen, kliver han mellan. Utan makt, utan våld, utan styrka. Endast med de enkla orden att han älskar henne. Willow blir rasande och skadar honom, men hans självutgivande kärlek tar knäcken på hennes hat och hennes styrka och hon rasar ihop i gråt. 
 
Xander går ut mot mörkret obeväpnad. Endast i kärlek, och på något sätt, genom hans trohet mot Willow förmår han att rädda världen. En kristen läsning skulle vara att Gud använder hans enkla liv i trohet till att förmå världen att sluta på rätt sätt. Och därför är han i säsong sex en ikon av Kristus. 
 
Här är en ljudlös och ganska dålig video av klimaxet:
 
 

"Låt det sinnelag råda hos er som också fanns hos Kristus Jesus. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära." Fil 2:4-11

 
 
Kommentera inlägget här: