Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Sverige har aldrig varit kristet

Kategori: Kristen tro

Kristna som är naiva nog att rösta på Sverigedemokraterna brukar ofta försvara det med att SD "är det enda partiet som försvarar kristna värderingar" och "Sverige är ju trots allt ett kristet land". Båda påståendena är grundligt felaktiga.

Visst kan man hävda att Sverige är kristet, om man med kristen menar att många döps som spädbarn eller att eftersom en majoritet är med i Svenska kyrkan är landet kristet. Men man kan inte som frikyrklig mena att landet är kristet om man inte slår knut på sig i en sorts logisk fridans. Frikyrkliga gick till storms mot detta sätt att tänka kristendom: att man blir kristen eftersom man föds i ett land där kungar och mäktiga män tvingar dig att ta nattvard, döpas och bekänna dig till den augsburgska bekännelsen.

Tron är något personligt för en frikyrklig, det är att i församlingen ta emot nåden och vandra den smala vägen som Jesu Kristi efterföljare. Att vara kristen är inget som kan lagstiftas fram av en stat, det är inte en abstrakt ansamling av "värderingar". Det är ett liv, det är att följa vägen.

Enligt ett frikyrkligt sätt, särskilt baptistiskt sätt, att se på saken har Sverige aldrig varit kristet. Det har istället varit en plats full av döpta hedningar, namnkristet. Ett odjur som förföljt de av dess invånare som verkligen velat följa Fredsfursten. Sverige behövde omvändelse, såg de.

På grund av detta sätt att se på tro har baptister nästan alltid kämpat för religionsfrihet i de länder de funnits. För ALLA!

Lewi Pethrus var många saker: uppfinningsrik, modig och en banbytare för karismatik. Men han var också en pragmatiker, vilket gör att hans teologi inte alltid hänger ihop. Den äldre Pethrus började återinföra tanken på att Sverige, trots allt, var ett kristet land. Att det var nödvändigt att bevara Sverige kristet genom en statlig svensk kyrka och diverse tvångsåtgärder. Något som inte alls hänger ihop med den Pingströrelses teologi som han hjälpt att föra till Sverige.

Detta har gjort frikyrkligheten förvirrad, menar jag. Och det har öppnat upp för ett dödligt gift som Sverigedemokraterna kan använda mot både folkkyrkliga och frikyrkliga. De kan använda "kristna värderingar" som ett instrument för att locka väljare. Vad de menar med detta är allmän konservatism och xenofobi. De säger att de vill bevara Sverige kristet och svenskt. Men ”kristet” blir bara ett vagt kulturellt ord som kan fyllas med lite vad som helst. Det blir framför allt ett ord som markerar mot ”den andre”. Det blir ett ord som används för att inskränka judar, muslimers och andras utrymme.

Men detta är inte likt Kristus. Det är anti-kristligt. När Johannes i sitt första brev markerar mot vilka synder som är särskilt allvarliga, anti-kristliga, så nämner han först att förneka att Jesus är Kristus. Att förneka att Jesus är Guds ord och människa. Varken Mattias Karlsson eller Jimmie Åkesson bekänner detta. Åkesson går till och med så långt som att reducera ”Gud” till ett godtyckligt moln av värderingar. En annan synd som nämns är att inte älska sin broder. ”Om någon som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?” (1 Joh 3:17). Kanske den frågan borde ställas till de ”kristna värderingar” som kommer till uttryck i SD:s flykting- och tiggarpolitik.

Sverige har aldrig varit kristet och SD vill göra det mer anti-kristligt.

 

 

 
Kommentera inlägget här: