Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Påskdagen: vad händer om det inte är sant?

Kategori: Kristen tro

"Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös, och ni är ännu kvar i era synder." 1 Kor 15:17
 
Vad händer om det inte är sant att Jesus har uppstått från de döda? Går det att bärga den kristna tron om det inte är sant? 
 
Jesus hängdes upp naken på ett kors. Till skräck och varnagel för de som vågade trotsa det romerska imperiet. De korsfästa kropparna kunde hänga kvar i flera dagar och korsen var tillräckligt låga (or so I heard) för hundar att nafsa på kadavren. Budskapet var tydligt: vi förnedrar dig och låter hundar äta ditt kött om du trotsar oss.
 
Så vad händer om korset är slutet för Jesus? Går det att rädda något av Jesu budskap? Finns det en avmytologiserad kärna som det går att hålla fast i?
 
Jag skulle vilja hävda att det är omöjligt. Om Kristus inte uppstod är vår tro meningslös. Jesu budskap handlade till stor del om att det går att lita på Fadern. Att det går att ta emot livet som en gåva från honom och att det går att ge det vidare. Det är möjligt att vara generös, att inte hämnas eftersom Fadern är god och vakar över oss.
 
Men om Jesus inte återuppstod är vårt universum kallt och likgiltigt. Och de enda som har verklig makt är det Romerska imperiet och dess arvtagare. I boken 1984 säger O'Brien något i stil med: "Vill du ha en bild av framtiden så är det denna: en stövel som trampar ner sin fiendes ansikte, i all evighet." Om Kristus inte uppstod så är detta det enda vi kan förvänta oss av framtiden. Att lita på Fadern är omöjligt. Det sista vi hör är ett övergiven suck från korset. Den som har mest kärnvapen och kan flexa musklerna mest blir den som vinner, inte den som lever i förtröstan.
 
Men nu har Kristus uppstått. Som den förstfödde från de döda. Därför finns det hopp. Därför finns det befrielse. Därför finns det en väg till ett nytt liv. Återuppståndelsen är vårt enda hopp.
 
 
 
Ett budskap som når enda till Japan. Men det vi har är vittnen, vittnen som finns från Sverige till Japan. Detta skriver Evert och Ann-Christine Kullberg, missionärer i Japan om deras påskfirande:
 
I Japan står det inget om Påsk i vanliga kalendrar. T.o.m. de kristna har svårt att hålla reda på när påsken kommer.
I vår kyrka har vi haft en långfredagsgudstjänst under några år. Den måste vara på kvällen eftersom långfredagen är en helt vanlig arbetsdag. Påskaftonen är också en helt vanlig lördag.
Påskdagen brukar uppmärksammas i alla kyrkor. Då predikar man om Jesu uppståndelse.
Annan dag Påsk finns inte här.
I år måste vi till Tokyo på påskaftonen. Jag kommer att viga ett par vi är bekanta med och Anki ska spela cello på vigseln. Vi är också inbjudna till bröllopsfesten med mycket mat, men ingen påskmat.

 
Kommentera inlägget här: