Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Hej på dig Sackaios

Kategori: Kristen tro

&lSydafrika- Mexico med burkiga mongoliska kommentarer har just haft glädjen att uppleva.

Nu är det dock dags för ett kristet inlägg.
Det kan vara skönt att få distans ifrån kyrkan (läs kyrkan i allmänhet) i Sverige. Det ger lite nytt perspektiv på saker. Det finns mycket att säga om den. Jag tänker på "problematiken" kring det här med socialt arbete, eller socialt arbete.. Medmänsklighet är kanske ett bättre ord. Jag har varit och är inspirerad av människor som Shawn Clariborne, som tar evangeliet på allvar även när det kommer till sådana frågor. Som inte skär ut tungan på Jesus när han pratar om rättvisa och att "allt vad du gjort för någon av dessa mina minsta har du också gjort för mig" och "det som ni inte har gjort för en av dessa mina minsta det har ni inte heller gjort för mig". Men när församlingarna, som i Sverige alltid betonat nykterhet och arbete och som en konsekvens av detta, blev medelklassiga så tappades ofta denna del bort och Jesus blev en liten hustomte som jag kan använda för min egen framgång och lycka, inte för att hjälpa andra (alltså att arbeta och vara nykter är bra saker, mycket bra saker, det det ledde till var att folk kunde hålla fast i sina slantar bättre och församlingsfolket blev rikare). Och tjänandet av Gud för att han är god tappades bort till förmån för tjänandet av Gud för vad han kan ge mig, alltså ifrån att Gud är centrumet till att jag är centrumet.
(Jag överdriver för att göra bilden tydligare)
Men om man verkligen mött Jesus måste väl det ändå få konsekvenser? Se på Sackaios, den tullindrivande egoistdvärgen.(Luk 19:1-10). Vilken konsekvens det fick för honom att möta Jesus, inte bara en andlig frid och ett glatt lynne. Utan en förvandlig av hela honom och han inställning till pengar och vad som är viktigt i livet
t;em>"Hälften av vad jag äger, herre, skall jag ge åt de fattiga. Och har jag pressat ut pengar av någon skall jag betala igen fyrdubbelt"
Luk 19:8
De som hände med Sackaios kan kanske sammanfattas med Hes 11:19
"Jag skall ge dem ett nytt hjärta och fylla dem med en ny ande. Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på dem och ge dem ett hjärta av kött"

Sackaios får ett nytt hjärta, ett mjukt och ödmjukt hjärta. Ett hjärta som känner starkare medkänsla, ett hjärta som vill lyda Gud och då inte bara i vissa saker utan i allt, tillock med ekonomin. Det nya hjärtat inser att egentligen så är inget mitt allt är Guds.
(Jag tänker senare någon gång skriva lite om de som bara socialiserar evangeliet och struntar i resten, men det orkar jag inte nu, det jag skrev om det raderades alldeles nyss)

KOMMENTARER:

  • Lotta säger:
    2010-06-11 | 21:10:29
    Bloggadress: http://pointymustasch.blogspot.com

    Det är bra tankar, Anton. Jag tror att vi har det alldeles för bra i Sverige för vårt eget bästa. Vi behöver aldrig kämpa för att få dagarna att gå ihop, vi behöver inte kämpa för att överleva. Visserligen är det inget negativt med det, det är kul att man kan överleva. Men det känns verkligen inte som om vi tar tillvara på tillfällen att göra något Guds vilja. Jag hade svårt nog att motstå ostkrokarna före middagen idag.



    Frid med dig, Anton. Du är fortfarande saknad.

  • Sara Y säger:
    2010-06-12 | 19:38:20

    Så sant Anton! Jag börjar genast fundera på vilka de "minsta i Gottne är"... .måste jag kanske bege mig längre ut i världen för att tjäna de minsta? Jag vill tro att det går att tjäna "de minsta" precis på den plats jag bor. För två veckor sen träffade jag en kristen kille från El Salvador. Vi talade om om att vi har det bra i Sverige, kanske för bra, vi klarar oss så bra utan Gud - det räcker att ha honom som hustomte, som du så bra uttryckte det. Christian, som killen heter, lever dagligen med ett dödshot hängande över sig. Han utstrålar en enorm livsglädje och jag är övertygad om att det är hans beroende av Jesus som gör honom så "levande". En bön väcks i mitt inre "Gud låt mig brinna för dig!" Tack för goda tankar, det blev en hel predikan för mig. / Sara

  • irene, susanne, emelie, agnes, david.v säger:
    2010-06-13 | 13:36:07

    Hej Anton!

    Tack för dina läsvärda tankar!! Vi har det så bra så att vi sitter i bilen på väg hem från Sara och Joels bröllop. David kör på ett snabbt och säkert sätt.

    Vi måste be om en förvandling i våra liv så att vi tar Jesu ord på allvar. Och lyder när han ber om vår hjälp. Gå hans ärenden i det lilla och det stora.

    Kram från oss alla i bilen

  • Anton säger:
    2010-06-13 | 18:25:08
    Bloggadress: http://antonkarldavid.blogg.se/

    Hej Sara vad kul att du tittade in. Jag tror absolut inte att man behöver ge sig av särskilt långt för att kunna hjälpa "de minsta". Det är väl där vi är som vi ska börja, det är väl onödigt att åka någon annanstans för att börja göra det man kan göra hemma. Men ja, det är väldigt lätt att bli bekväm i Sverige och lite kylig.



    Tack till all som läser

  • mormor och morfar säger:
    2010-06-16 | 14:50:03

    Hej Anton.Tack för dina tankar.De som kommer till tro på Jesus från en annan religion,har fått känna på motstånd och att det kostar någonting,så de blir ivrigare .Likaså de som varit på botten i missbruk och dylikt .Den som fått mycket förlåtet ,den älskar också mycket .Men vi borde alla vara ivrigare att dela med oss av det bästa vi har ,frälsningen. Vi måste be om det .

    Vi ska nu åka till Gottne och gratta Andreas. Han fyller 2 år idag .Vi ber för dej.

Kommentera inlägget här: