Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Böcker jag läst i sommar samt korta kommentarer över dem

Kategori: Allmänt

Hej, är ni intresserade av att veta vilka böcker jag läst i sommar? Inte? Men ni kommer att få veta det ändå. Passar det inte kan ni gå någon annanstans. Jag redovisar de jag kommer ihåg
Skönlittärert:

Alkemisten av Paulo Cohelo: Dynga, än värre nyandlig dynga. I allegorisk form skriver Cohelo om sitt andliga uppvaknande. En pojke söker efter en skatt vid Egyptens pyramider, och tar emot lite andliga lärdomar som passar som handen i handsken för lata västerlännigar. Det handlar om självförverkligande och självförgudning.

Den förlorade symbolen av Dan Brown: Lite spännande men mesta dels dynga. Browns dryga professoralterego Langdon håller långa utläggningar där han låter som ett uppslagsverk, samtidigt som han jagar efter en Francis Dolarhyde-kopia som letar efter frimurarnas hemliga symbol. Även här handlar hela boken om självförgudning och västerländskt navelskåderi. Klumpig prosa.

Andligt:

En konungs brud av Emil Gustafson: Fantastisk! Gustafson lägger ut Höga visan 7:5 med poetisk och andlig skärpa. Han manar oss till att bli en vacker brud till vår Frälsare genom att leva heliga liv. LÄS! Kan vara svår att få tag på dock.

Brotherly Faithfulness av Jakob Hutter: Jakob Hutter, som för sin trofasthet till Jesus Kristus blev martyr år 1536, manar och tröstar församlingar i Böhmen och Tyrol till att hålla fast vid sin Frälsare. Hans brev svallar över av kärlek till de församlingar som han är ledare för. Han manar församlingarna till att leva fridfulla liv mitt i förföljelsen och visar att de som Gud utväljer alltid blir förföljda av världen. Boken föder en längtan inom mig till en nära kärleksfull församlingsgemenskap. Läs!

Biografiskt:


Vägen till frihet av Martin Luther King: Om du inte stör dig på 50-tals språket där det står neger i varannan mening så är den här boken värdefull. King visar vägen till en icke-våldslig, värdig omvandling av ett samhälle i Montgomery där de svarta stred för en integrerad busstrafik.

Passion för det omöjliga av Ann-Charlotte Fritzon: En biografi över missionärern NF Höijers liv, en visionär som bedrev sin mission nära folket han betjänade och som ständig drevs ut på nya äventyrliga strapatser. Läsvärd.

FA Boltzius av Palle Koster: Handlar om en minst sagt kontroversiell figur, helbrägdapredikanten FA Boltzius. Charaltan eller en man från Gud? Boltzius var en barsk man, men oerhört givmild mot de fattiga, som smorde olja över sjuka, varav många tillfriskanade. Iallafall de som hade tro. Mannen är svår att placera i ett fack, men många verkar ha tillfrisknat, trots underliga metoder. Gud kan använda ofullkomliga kärl.