Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Grön ekonomi, luktar den Amish?

Kategori: Tankar

Jag vann, lite turligt, en tävling vilket innebär att jag lite nu och då får hem en tidning som heter "Miljöaktuellt" som handlar om miljö (suprise). Ibland är den lite tråkig när den inte ifrågasätter grundläggande attitydproblem som lett fram till klimatkrisen utan nöjer sig att jobba under vårt begärsdrivna, liberala projekt.  Ibland kan den vara ganska så intressant.
 
I artikeln "Fyra scenarier för grön ekonomi" (Nr 3, 2013), så säger författaren att samhället behöver göra en rejäl omställning. Vi måste gå nya vägar för att hitta fram till en grön ekonomi. Fyra framtidsscenarion målas upp :
 
Scenario fyra: Big Buisness. Transnationella företag dominerar. De tar ett ökat socialt ansvar, och försöker öka effektiviteten och bra produktionkedjor. Dock så kommer den ökande ekonomiska aktiviteten utarma ekosystemet, trots alla försök
 
Scenario tre: Return of geopolitics. En ny kalla kriget-situation målas upp. Där olika block med vissa starka stater i spetsen kämpar om strategiska resurser.
 
Scenario två: Global governance. Stora globala instutioner växer fram som effektivt kan ta hand om miljöproblem och resursproblem. Innebär minskad ekonomisk tillväxt.
 
Scenario ett: "Glocal citizenship utmålar framväxten av en mosaik av värdedrivna samhällen som baseras på lokal resurseffektivitet och där nya sätt att värdera och mäta välstånd utvecklas. Scenariot präglas av försvagade stater, medan icke-statliga aktörer spelar en viktigare roll."
 
Vilket scenario tänker du är mest intressant?
Jag tänker mig nog Glocal Citzenship (även om den känns lite utopisk). De andra tre är egentligen bara modifieringar av de system som är uppe och rullar nu och de ifrågasätter inte, så vitt jag ser, vårt västerländska samhälles meningslösa jakt efter att tillfredställa begär som inte kan stillas eftersom det ständigt piskas upp, och måste piskas upp, av marknaden.
Vilket är det dominerade anledningen till planetens massiva miljöproblem,
 
Värdedrivna samhällen med nya sätt att värdera och mäta välstånd kan dock utmana detta. Just i det att det har ett annat sätt att värdera vad som är välstånd och ett gott liv. Och i detta ligger väl delvis kyrkan kallelse, i god gammal baptistisk tradition, att vara motvals och värdera saker annorlunda? 
Framtiden kanske luktar lite Amish.
 
"Den som har Gud kan ingenting sakna" - Teresa av Àvila
"Let's go Amish!" - Anton Johnsson
 
 
 
Kommentera inlägget här: