Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Andra Advent - Ett nytt perspektiv

Kategori: Kristen tro

Andra adventsskribenten är Ludvig Svensson. Ludvig är en teologistuderande sköldpaddskramare från Småland som gillar squash och skate.

 

Vad innebär det att möta Gud? Detta är en fråga som jag funderar mycket kring. Jag vill helst ha ett konkret och definitivt svar. Inte en filosofisk utläggning som i sin trubbighet fångar in en del av vad det skulle kunna innebära, utan ett tydligt, konkret svar. Jag vill helst ha en definition. Inte för att på något sätt förminska Gud utan för att tydliggöra vad det faktiskt innebär att möta honom. Det händer ibland att jag formulerar egna definitioner för att försöka förklara för mig själv. Och kanske för andra. Här kommer en sådan definition: Att möta Gud är att få ett nytt perspektiv.

 

I Lukasevangeliet 5:1-11 kan vi läsa berättelsen om hur Jesus kallar de första lärjungarna. I föregående kapitel berättas om hur Jesus har börjat vandra omkring i Galiléen för att befria och bota människor. Nu kommer han till Gennesaretssjön där några fiskare håller på att rengöra sina nät efter en misslyckad natt ute på sjön. En av dessa fiskare är Simon, eller Simon Petrus som han senare kallas. Simon känner igen Jesus. Det var ju han som hade botat hans svärmor från en hög feber (Luk 4:38-39). Och nu var han här.

 

Jesus ber Simon ro ut med båten för att han ska kunna undervisa människorna vid sjön. Simon gör som Jesus säger. Efter att ha undervisat färdigt ber Jesus Simon att ro längre ut och lägga i fiskenäten ännu en gång. Den erfarne fiskaren är skeptisk till förslaget och utbrister: ”Mästare, vi har hållit på hela natten utan att få något.” Men han litar ändå på Jesus och gör som han säger. Kanske på grund av det som hade hänt med hans svärmor eller på grund av andra berättelser han hört om Jesus. Detta beslut visar sig bli avgörande för resten av Simons liv.

 

Näten blir, mot alla odds, fyllda till bredden av fisk. Hela fiskelaget får hjälpas åt för att bärga den enorma fångsten, men för Simon är fångsten inte längre det viktigaste. Han har fått möta Jesus och förstått vem han är. Han har fått möta Gud själv. Simon kastar sig till marken och utbrister: ”Lämna mig, herre, jag är en syndare.” Jesus lugnar honom och de andra fiskarna och sedan berättas om hur de rodde i land, lämnade allt och följde honom. Vad var det egentligen som hände? Hur kunde Simon och de andra lämna sitt liv som fiskare för att följa en man som de knappt kände? Hur kunde de lämna sin enda trygghet så plötsligt? Jag tror det var för att de fick möta Jesus. De fick möta Gud. Ett möte som innebar att de fick ett nytt perspektiv på sina liv.

 

Utifrån berättelsen om Simons möte med Jesus ser vi att mötet inte bara innebär något sundare värderingar, en ny insikt eller något spännande att berätta för barnbarnen. Nej, det innebär att hela livet förändras. Att hela det liv Simon tidigare levde nu skådas i ett helt nytt ljus. Att mycket av det som tidigare kändes viktigt, ja rentav nödvändigt, bleknar bort i jämförelse med mötet med Gud. Att möta Gud förändrar hur vi ser på hela våra liv. Att möta Gud kastar om alla våra tankekonstruktioner. Att möta Gud är att få ett nytt perspektiv.

 

Detta tror jag gäller för oss som enskilda individer men också på ett mer omfattande plan än så. Vi befinner oss i adventstider och vi minns hur Jesus kom till den här världen. Det var Gud som blev människa för att möta en värld som var trasig, fallen och vilsen. Det fanns profetior som talade om en Messias som skulle komma, en Messias som skulle förändra allt. Precis som Petrus kände till Jesus när han kom gåendes till Gennesaretssjön kände världen till profetiorna och det faktum att en Messias skulle komma. Men det var först när Gud, genom Jesus, blev människa som världen fullt ut kunde möta honom. Det var det mötet mellan Gud och människan som förändrade allt. Som förändrade hela världshistorien. Som gav hela världen ett nytt perspektiv. Det är det vi minns och firar men det är också det vi ser fram emot och hoppas på. Att Jesus ska komma tillbaka för att fullborda det hopp som gavs till hela mänskligheten. Hoppet om räddning och försoning med Gud. 


Bergväggsgraffti från Mongoliet

Glöm inte bort den här fina adventskaldendern!
Kommentera inlägget här: