Anton Karl David

en alldaglig blogg om Anton och Gud.

Är gudstjänst ingen politisk händelse?

Kategori: Kristen tro

Nicklas Piensho, pingstpastor, ska predika på riksdagens öppnande. (http://www.dagen.se/nyheter/piensoho-ska-predika-pa-riksmotets-oppnande/)
 
Han betonar att hans predikan inte ska ses som en politisk händelse. Det handlar bara om en gudstjänst. 
 
Jag tycker att det är lite sorgligt, faktiskt. Är kyrkans enda uppgift att ge en liten religiös halvtimmesinramning till den verkliga politiken? Eller har vi möjlighet att faktiskt vara politiska. En självständig politisk kropp som kan fungera som ett korrektiv och kontrastsamhälle mot till exempel riksdagens sätt att bedriva politik.  Flyktingpolitiken är ett exempel (http://helapingsten.wordpress.com/2012/08/29/deportationsbussen-akte-mitt-framfor-nasan-pa-oss/)
"Men ni är ett utvalt släkte, kungar och präster, ett heligt folk, Guds eget folk som ska förkunna hans storverk. Han har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus." 1 Petr 2:9
Ofta så tänker vi kyrkan som en serviceinrättning i det större samhället. Typ som Svensk kassaservice. Och funderar därför hur vi ska bli bättre på att serva det större samhället. Kanske bör vi ha en större målsättning. Att vara ett folk, med olika hudfärg och härkomst, som ska förkunna Jesu liv och politk till resten av världen.
 
Om vi bekänner att Jesus är Herre, så måste det väl också få politiska konsekvenser. Och gudstjänsten är den plats där vi bekänner att han är Herre. Alltså politisk.
 
Eller vad tänker du?
 
 

KOMMENTARER:

  • Lennart säger:
    2012-08-30 | 13:02:56

    Intressant debatt.

    Om Jesus skulle fått uppdraget, vilket Han knappast hade fått om Han levt idag, hade Han då, som många kristna idag menar, ha sagt några snälla, politiskt korrekta fraser med kritik mot några små rebellgrupper, SD eller SEA?

    Eller hade Han passat på och kritiserat regeringen, kanske till och med kungen, för att inte tala om det religiösa etablissemanget för att lagstiftarna för gudlöshet och godtagit dödande av foster mm?

    En sak är säker. Jesus blev korsfäst inte för att han var så vänlig utan för att han avslöjade hycklarna, vilket Han kallade det religiösa etablissemanget.

Kommentera inlägget här: